Φτιάχνοντας ένα καινούργιο σύστημα για μαθητές/φοιτητές και για χρήση στο σπίτι ή στο γραφείο πρέπει να λάβουμε υπόψιν κάποια βασικά tips για να καταφέρουμε τις μέγιστες επιδόσεις με την καλύτερη δυνατή ποιότητα και απόδοση/τιμή.


Στο επίκεντρο του συστήματός μας είναι ο επεξεργαστής. Στο συγκεκριμένο σύστημα διαλέγουμε τον AMD RYZEN 3200G, καθώς συνδυάζει έναν καλό επεξεργαστή και τα ενσωματωμένα γραφικά Radeon Vega που μας υπερκαλύπτουν για καθημερινή χρήση, αλλά και casual gaming. Η ψύκτρα που έρχεται στη συσκευασία επαρκεί για την ψύξη του επεξεργαστή, ενώ διατηρεί το σύστημα σχετικά αθόρυβο.


Τον επεξεργαστή θα φιλοξενήσει η μητρική MSI B450M PRO-VDH Max. Πρόκειται για μία οικονομική Micro ATX μητρική που υποστηρίζει την 3η γενιά Ryzen επεξεργαστών χωρίς την ανάγκη αναβάθμισης του Bios, PCI-E Steel Armor για έξτρα ασφάλεια στην κάρτα γραφικών, 4 υποδοχές για μνήμη Ram μέχρι 3466+(OC) MHz και έως 128GB, M.2 Slot, VGA/DVI-D/HDMI στο πίσω μέρος, USB3 υποδοχή για το front panel του κουτιού, και γενικά όλα τα “καλούδια” που χρειαζόμαστε. Σε περίπτωση που θέλουμε να μειώσουμε λίγο το κόστος και να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις, μπορούμε να δούμε τις MSIB450M-A PRO Max και MSI B450M PRO-M2 MAX.


Όσον αφορά τη μνήμη Ram έχουμε αρκετές επιλογές. Κύριο μέλημά μας είναι να διαθέτουμε τουλάχιστον 8GB με ταχυτήτες τουλάχιστον 3000MHz. Οι συνδυασμοί που προκύπτουν είναι:

-1x8GB

-2x4GB

-1x16GB

-2x8GB

Επιλέγοντας ένα μονό στικ μνήμης δίνουμε την δυνατότητα σε μία πιο εύκολη μελλοντική αναβάθμιση με την προσθήκη ενός ίδιου στικ. Επιλέγοντας δύο στικ, κερδίζουμε επιδόσεις και αξιοποιούμε το Dual Channel. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά του Dual Channel έναντι του Single Channel στα παιχνίδια εφόσον χρησιμοποιούμε τα ενσωματωμένα γραφικά του Ryzen 3200g και όχι κάποια επιπρόσθετη κάρτα γραφικών, καθώς τα ενσωματωμένα γραφικά χρησιμοποιούν σαν VRAM την μνήμη Ram του συστήματος, ενώ οι ανεξάρτητες κάρτες γραφικών έχουν την δικιά τους VRAM.


Η επιλογή του κουτιού είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό της υποκειμενική. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουμε ένα κουτί που να χωράει το hardware της επιλογής μας, να το διατηρεί σε όσο το δυνατόν ιδανικές θερμοκρασίες. Άμα θέλουμε να περιορίσουμε το budget κοιτάμε ενδεικτικά τα Aerocool CS-1103, CS100, CS-1102. Σε περίπτωση που μας ενδιαφέρει κάποιος RGB φωτισμός ή Tempered Glass μπορούμε να κοιτάξουμε τα Aerocool Shard και Aerocoool Cyclon Mini.


Στο θέμα του αποθηκευτικού χώρου, είναι αναγκαίο πλέον να υπάρχει SSD στο σύστημά μας, καθώς επιταχύνει όλες τις λειτουργίες, από το άνοιγμα του υπολογιστή, μέχρι το άνοιγμα αρχείων, εφαρμογών, νέων καρτελών στον browser. Η επιλογή της μητρικής που κάναμε παραπάνω, μας προσφέρει την δυνατότητα να τοποθετήσουμε έναν m.2 ssd για να γλυτώσουμε τυχόν καλώδια από το τροφοδοτικό και την μητρική, καθώς οι m.2 τοποθετούνται απευθείας πάνω στη μητρική με την τιμή τους να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τους παραδοσιακούς sata ssd. Ένας εισαγωγικός m.2 ssd 120gbείναι ο Kingston A400, ο οποίος έχει χωρητικότητα αρκετή ώστε να τοποθετήσουμε τα Windows, εφαρμογές γραφείου, browser, antivirus αλλά και κάποια παιχνίδια. Αν θέλουμε περισσότερο χώρο, κυρίως για παιχνίδια ή μεγάλα αρχεία (πχ ταινίες) μπορούμε να προσθέσουμε έναν μηχανικό hdd δίσκο όπως τον Toshiba P300 1TB ή τον Western Digital Blue 1TB. Μία ακόμα εναλλακτική είναι ένας ακόμα μεγαλύτερος m.2 ssd ή πιο ιδανικά ένας NVME m.2 μεγάλης χωρητικότητας καθώς οι NVME πετυχαίνουν ταχύτητες πολύ μεγαλύτερες από τους συμβατικούς sata και m.2 ssd. Παράδειγμα NVME ssd αποτελεί ο οικονομικός Kingston A2000 σε 250, 500 και 1000GBαντίστοιχα.


Τέλος, το σύστημά μας συμπληρώνει ένα τροφοδοτικό, το οποίο θα παρέχει την κατάλληλη ισχύ/”ενέργεια” και θα το προστατεύει από τυχόν μεταβολές στην τάση ή πτώσεις του ρεύματος. Γιαυτό, σημαντικό είναι να επιλέξουμε ένα πιστοποιημένο τροφοδοτικό, καλής κατασκευής και όχι με την λογική ότι “περισσότερα watt = καλύτερο τροφοδοτικό”. Μία από τις πιο οικονομικές λύσεις είναι το Be Quiet! System Power B9 350W με πιστοποίηση 80 PLUS. Το συγκεκριμένο τροφοδοτικό μας καλύπτει σε πλήρη λειτουργία, ενώ μας δίνει την δυνατότητα για μια μελλοντική αναβάθμιση σε κάποια κάρτα γραφικών (προσοχή στην επιλογή μοντέλου της κάρτας καθώς το τροφοδοτικό διαθέτει μόνο ένα 6+2 PCIe καλώδιο). Αν θέλουμε κάποιο καλώδιο με περισσότερα watt και περισσότερες επιλογές αναβάθμισης σε κάρτα γραφικών, καθώς και πιο όμορφο εμφανισιακά, μπορούμε να δούμε την σειρά Smart RGB από την Thermaltake στις εκδόσεις 500 και 600 watt.