Το Mac Mini της Apple που θα είναι εξοπλισμένο με επεξεργαστή A12Z Bionic πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της WWDC 2020, ως ένα “Developer Transition Kit”. Στη συνέχεια βγήκαν λεπτομέρειες, ότι είχε κόστος $500, αλλά τελικά απευθυνόταν μόνο σε developers, όχι σε πελάτες. Μάλιστα, οι developers δεν επιτρεπόταν να τρέχουν benchmarks σε αυτό, γεγονός που δεν απέτρεψε την εμφάνιση αποτελεσμάτων σχετικά με τις επιδόσεις του.


Με βάση τα τελευταία αποτελέσματα επιδόσεων που ανέβηκαν στο Geekbench, το Mac mini είχε single και multi-core scores 833 και 2582 πόντων αντίστοιχα. Οι επιδόσεις αυτές είναι κάθε άλλο παρά εντυπωσιακές, ειδικά από τη στιγμή που η Apple υπόσχεται καλύτερες επιδόσεις με τη χρήση δικού της hardware. Ωστόσο, το Geekbench τρέχει μέσω του στρώματος μετάφρασης της Apple, Rosetta 2, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις που δείχνει το benchmark.


Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι ο A12Z Bionic που χρησιμοποιείται για το Mac mini τρέχει σε χαμηλότερη ταχύτητα, της τάξεως των 2,4 GHz. Την ίδια στιγμή, τα πιο πρόσφατα μοντέλα iPad Pro έχουν τον ίδιο επεξεργαστή, στα 2,5 GHz. Λέγεται ακόμα ότι το Rosetta 2 ίσως χρησιμοποιεί μόνο τους 4 performance cores του επεξεργαστή και όχι τους υπόλοιπους 4 οικονομικούς πυρήνες, γεγονός που μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα scores που βλέπουμε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2020 iPad Pro στα benchmarks είχε single-core και multi-core scores 1114 και 4654 πόντων, αντίστοιχα.


Είναι πολύ πιθανό με την επίσημη κυκλοφορία της εφαρμογής Geekbench για το επερχόμενο ARM Mac, που θα γίνει αργότερα μέσα στο έτος, να δούμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα ως προς τις επιδόσεις. Ίσως μόνο τότε να μπορέσει το benchmark να δει τις πραγματικές δυνατότητες του επεξεργαστή. Οπότε, τα νούμερα που βλέπουμε τώρα, ίσως απλά να αποτελούν μια μικρή ιδέα όσων θα δούμε στο μέλλον.


Πηγή